Waar komt de kapstok vandaan?

Wie had gedacht, dat een alledaags object als de kapstok zo interessant zou kunnen zijn? In deze blog duiken we in de geschiedenis, de etymologie, de verschillende soorten en nog veel meer aspecten van dit vaak over het hoofd geziene object. Wij van de kapstokschuur waren toch benieuwd en vertellen je graag meer. Lees verder en laat je verrassen!

De geschiedenis van de kapstok

In de loop der tijd hebben mensen altijd een manier gezocht om hun kleding op te bergen of op te hangen. In de vroege dagen gebruikten mensen simpele haken, takken of zelfs stenen uitsteeksels om hun kleding aan op te hangen. De kapstok is geëvalueerd tijdens de industriele revolutie. Met voornamelijk de komst van meer geraffineerde bouw- en fabricagemethoden. Metaal, hout en kunststof zijn nu de gangbare materialen. De kapstok is veranderd van een puur functioneel object in een stuk interieurdesign.

Waar komt het woord Kapstok vandaan?

Het woord ‘kapstok’ is uiteraard afkomstig uit het Nederlands en is een samenstelling van ‘kap’ en ‘stok’. ‘Kap’ kan verwijzen naar een hoed of andere hoofdbedekking, en ‘stok’ is een lange, dunne vorm van hout of metaal. Samen vormen ze het woord voor een object waar je hoeden, jassen en andere kledingstukken aan kunt ophangen. In andere talen zijn er vergelijkbare termen zoals ‘coat rack’ in het Engels, ‘Garderobe’ in het Duits, of ‘porte-manteau’ in het Frans.

Grappige en Interessante Weetjes over Kapstokken

Wist je dat de langste kapstok ter wereld een lengte heeft van 78,5 meter en in 2019 werd gemaakt in Turkije? Of dat er kapstokken zijn die zo zijn ontworpen dat ze kunnen transformeren in andere meubelstukken zoals een tafel of een stoel? Er zijn zelfs kapstokken met ingebouwde technologieën zoals een weerstation of een USB-oplaadpunt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Conclusie

De kapstok is meer dan alleen een plek om je jas op te hangen. Het is een object dat door de eeuwen heen is geëvolueerd, een eigen verhaal en betekenis heeft, en in vele vormen en maten komt. De volgende keer dat je je jas ophangt, sta dan misschien even stil bij deze blog!

De waardering van www.kapstokschuur.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 38 reviews.
×